De Samenwerking
Van Wijnen Noord B.V. is de lead partner van het initiatief en vanwege haar capaciteiten dé partij die de financiële risico’s draagt en formeel aanvrager van de proeftuin subsidie. Naast de subsidie die is uitgegeven door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, via de SNN, aangevuld met een subsidie vanuit de provincie Fryslan, wordt er door van Wijnen en partners zelf ook een gelijke financiële bijdrage gedaan om de proeftuin te financieren. De GOW! Proeftuin wordt ondersteund door partners uit het MKB, duurzame organisaties, kennisinstellingen en meer. Om de belangen van de gebruikers, de uitvoerende en de opdrachtgever te waarborgen is er een community gevormd. Deze bestaat uit leden van Van Wijnen, de gemeenten, BuildinG, Vereniging Circulair Friesland en een afvaardiging vanuit het MKB.
Lead partner: Van Wijnen Noord B.V.
Van Wijnen ontwikkelt, bouwt, beheert en onderhoudt gebouwen die de kwaliteit van de eindgebruiker verhogen. Er wordt met een toekomstige blik naar de woonomgevingen gekeken. Van Wijnen is zich zeer bewust van de negatieve impact die de bouwsector heeft op de aarde. Er wordt met een breed perspectief naar circulariteit gekeken: samen bouwen aan ruimte voor een beter leven. Circulariteit gaat immers verder dan enkel het bouwen met materialen die uit de natuur komen. Het gaat erom dat men in elke fase van het bouwproces (ontwerp, bouw, sloop) de invloed op de leefomgeving overweegt voor verleden (hergebruik materialen), heden (wensen en het gebruik van nu) en toekomst (hergebruik en toekomstige generaties)
Kwartiermakers
WDW Ontwikkelend Beheer
WDW ontwikkelend beheer is een organisatie die klimaatdoelen wil bereiken door het innoveren van complete wijken innoveert op duurzaam gebied met behulp van hun integrale wijkaanpak. Zij combineren gebiedsgebonden en gebouwgebonden maatregelen tot een duurzaam geheel met een duidelijke visie op de participatie van de hele wijk.
Circulair Friesland
Circulair Friesland is een vereniging en bestaat uit 150 bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en (maatschappelijke) organisaties. En dat aantal blijft maar groeien. De leden van Circulair Friesland leden trekken gezamenlijk op richting de circulaire economie, voor een duurzaam Fryslân en een volhoudbare wereld. Circulair Friesland richt zich op de 7 Pijlers van een circulaire economie; materialen en grondstoffen, energie, water, biodiversiteit, culturele diversiteit en sociale inclusiviteit, gezondheid en welzijn en maximaal toegevoegde waarde. De proeftuin bood dan ook een ideale omgeving om bij te kunnen dragen aan het behalen van doelstellingen binnen de pijlers materialen en grondstoffen en energie.
BuildinG
BuildinG is een onafhankelijk kennis- en innovatieplatform voor toekomstbestendige bouw en infra in Noord-Nederland. BuildinG is een initiatief van de Economic Board Groningen en Hanzehogeschool Groningen in samenwerking met TNO en Bouwend Nederland. Met een proeftuin, kennis en netwerk ondersteunt BuildinG ondernemers, onderzoekers, bewoners en overheden bij innovatie voor een betere gebouwde omgeving en een vitale regionale bouweconomie. BuildinG werkt samen met partners aan een betere gebouwde omgeving en een vitale, veerkrachtige regionale bouweconomie, binnen de thema’s circulair, duurzaam, levensloopgeschikt en aardbevingsbestendig.
Cirkelstad
Cirkelstad faciliteert publieke en private koplopers in de regio. Door een bestuurlijk en operationeel netwerk te verbinden, 10 jaar aan ervaringen te delen via de Cirkelstad Academie, gezamenlijk optrekken in de betreffende regio met periodieke afstemming om impact te genereren.
Omrin
Omrin is toonaangevend in inzameling, terugwinning en in de bewerking/verwerking van grondstoffen. Omrin zamelt afval in voor ruim 180.000 huishoudens in 16 Friese gemeenten, drie Groningse en ruim 7.000 bedrijven. Zoveel mogelijk grondstoffen terugwinnen en duurzame energie te produceren is de uitdaging die Omrin drijft. Hierbij is het ultieme doel het sluiten van kringlopen en het voorop lopen als netwerker in de verschillende productketens. Omrin is aanjager van ontwikkelingen in het kader van de circulaire economie en een koploper in (Noord-)Nederland. Zij werkt mee aan afval vraagstukken in de wijken om kringlopen verder te sluiten. Omrin ondersteunt hierbij innovatieve initiatieven voor een circulaire economie. Een voorbeeld hiervan is de onderneming New Marble, gericht op het verwerken van PET-flessen tot nieuwe tegels voor sanitair.
Met het stimuleren van kennis, sluiten van kringlopen en het maken van netwerken, biedt Omrin een grote toegevoegde waarde aan de GOW! Proeftuin. Omrin is tevens actief in verschillende samenwerkingsverbanden met uiteenlopende partners op het gebied van onderzoek, educatie en innovatieprogramma’s. Op deze manier is Omrin niet alleen met haar kernactiviteiten, maar ook door haar grote netwerk complementair aan de GOW! Proeftuin.
Het MKB
Het MKB in Noord Nederland is enthousiast en gemotiveerd om bij te dragen aan duurzame veranderingen in hun omgeving. Het innovatie ecosysteem is de afgelopen jaren versterkt, resulterend in meer innovativiteit van het MKB. Een regionale uitdaging is het versterken van de innovatieve slagkracht, en het vertalen van ideeën uit het midden- en kleinbedrijf naar toepassingen in de praktijk, want het inspelen op maatschappelijke uitdagingen en valoriseren van innovaties van het MKB is nog beperkt. Hieronder worden een aantal van de MKB’s die deelnemen aan de proeftuin genoemd.
Alba Concepts
Alba Concepts is een jonge, duurzame onderneming die zich richt op drie activiteiten: advisering, management en projectontwikkeling. Bij alle activiteiten en fasen in de vastgoedcyclus staat centraal dat zij handelen daar waar vastgoed, duurzaamheid, strategie en financiën elkaar vinden in de vroege planfasen.
Save Plastics
Save Plastics geeft plastic afval al 30 jaar met succes een nieuw leven. Met hun uitgebreide kennis en technologie, verwerken zij alle soorten oude kunststof in gerecyclede oplossingen voor weg-, water- en natuurbouw. Zo richten zij parken in met bankjes en bruggen, en maken zij kantoorpand gevels en beschoeiing.
Donker Groen
Donker groen is een onderdeel van Donker Groep, een organisatie uit Sneek die groene en gezonde binnen- en buitenruimtes realiseert. De afdeling Donker groen is gespecialiseerd in de aanleg en het onderhoud van groen.
Takkenkamp isolatie
Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers kent een voorgeschiedenis van meer dan 80 jaar in zowel isolatie als gevelonderhoud. Met hun brede aanbod in isolatie, helpen zij particulieren met het comfortabel maken van hun woning en het omlaag brengen van de gasrekening, wat bijdraagt aan een duurzame toekomst.
Greener
Met behulp van mobiele batterijen en het maken van slimme energie planningen, probeert Greener impact te maken op de CO2-voetafdruk van on- en off-grid energiemarkten. Zij voorzien hiermee onder andere in het verzwaren van netaansluitingen, tijdelijke netaansluitingen en duurzame stroom voor evenementen.
Go With The Flows
De Go With The Flows geven initiatiefnemers de handvatten om meer regie te nemen over systemen in de eigen leefomgeving, zoals energieopwekking, mobiliteit, grondstoffenkringloop, voedselvoorziening en waterhuishouding.
The Imagineers
Het team van the Imagineers bestaat uit bevlogen beeldmakers, software-engineers, creatieve geesten en technisch specialisten. Zij worden warm van visuele technische tools die ze kunnen gebruiken voor hun missie: het versnellen van projecten met visualisaties om de communicatie tussen betrokken partijen te vergemakkelijken.
Roelofs Groep
Roelofs is een familiebedrijf dat de openbare ruimte verbetert door middel van expertise in gebiedsontwikkeling, mobiliteit, water, riolering en grondstoffen. Als kennispartner beheersen ze het volledige projecttraject, inclusief advies, ontwerp, uitvoering en onderhoud. Ze streven naar innovatie met aandacht voor duurzaamheid en willen waarde toevoegen aan de samenleving.
Spatial Instruments
Spatial Instruments is een kleinschalig softwareontwikkelingsbedrijf. Ze richten zich op innovatieve oplossingen voor de AEC-sector (Architectuur, Engineering en Bouw) met een focus op duurzaamheid, prefabricatie en modulaire bouwprocessen. Als een kleine en onafhankelijke organisatie, staan ze bekend om hun snelheid, flexibiliteit en hoogwaardige oplossingen voor de unieke uitdagingen van hun klanten in de bouwsector.
Overige partijen
Gemeente Heerenveen
De gemeente Heerenveen, ook wel bekend als de sportgemeente, telt 21 officiële dorpen en ruim 50.000 inwoners. Het grootste deel van de inwoners woont in de hoofdplaats Heerenveen. De Gemeente is een flexibele en ondernemende organisatie die inspeelt op wat er in de omgeving gebeurt en daarbij samenwerkt met inwoners, bedrijven en organisaties. Ze vindt verduurzaming erg belangrijk en zet daarop in door dit te stimuleren middels subsidie, zoals het LEEF- project waarin initiatieven vanuit de wijk worden ondersteund. Ook zet zij in op circulariteit.
Gemeente Súdwest-Fryslân
Met ruim 90.000 inwoners is gemeente Súdwest-Fryslân qua oppervlakte de grootste gemeente van Nederland. De combinatie van steden, platteland en het omvangrijke grondgebied maken de gemeente uniek. De gemeente geeft inwoners, ondernemers en bedrijven de ruimte zich te ontplooien en ondersteunt hen bij het uitvoeren van duurzaamheid in hun dagelijkse activiteiten. De gemeente zet in op het gebruik van data om zo inzicht te hebben in wat er gebeurt. Dat maakt het makkelijker om bij wijkvernieuwing kansen te zien voor duurzaamheid en circulariteit
Gemeente Emmen
De gemeente Emmen heeft bijna 110.000 inwoners. Door een combinatie van chemie en tuinbouw is Emmen een belangrijke speler in de ontwikkeling van duurzame kunststoffen (groene chemie). Daarnaast werken het bedrijfsleven, de overheid en onderwijsinstellingen samen om innovaties te realiseren, zoals het creëren van prettige woon- en werkomgevingen voor haar inwoners. De gemeente heeft een aanvraag gedaan voor het Volkshuisvestingsfonds en is nu aan het onderzoeken hoe daar op een goede manier invulling aan gegeven kan worden.
Domesta
Domesta is een maatschappelijk gedreven organisatie die betaalbare huisvesting biedt aan mensen met lage inkomens en anderen die dit nodig hebben. Hun focus ligt op wonen en zorg, met een sterke nadruk op duurzaamheid. Ze streven naar een positieve impact op de samenleving en natuur en zorgen voor een veilig thuis voor iedereen.
Elkien
Elkien is een innovatieve woningcorporatie die samen met bewoners, stakeholders en partners werkt aan een goed woon- en leefklimaat. Ze bieden mensen met een bescheiden inkomen een betaalbare, duurzame en passende sociale huurwoning. Daarnaast handelen ze proactief en resultaatgericht, waarbij ze kijken naar de toekomst en verbeteren en verduurzamen waar dat kan.